Marea Mataró

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

La capital de la comarca del Maresme, amb 122.000 habitants, és una ciutat plena de marees diàries de ciutadans que exigeixen la fi de la corrupció i l’inici de les polítiques socials. Moltes ciutats com aquesta lluiten localment. Així ho aconsegueixen.
Per JORDI BENÍTEZ
[CLIC PARA CASTELLANO]

Protesta del sector educatiu en el marc de la vaga general del 14N | Foto: JORDI BENÍTEZ

Protesta del sector educatiu en el marc de la vaga general del 14N. | Foto: JORDI BENÍTEZ

Assemblea groga

Grups d’alumnes, professors i associacions de pares i mares (AMPA) van formar l’assemblea groga a Mataró fa més de dos anys a consequència de les retallades en un dels sectors més castigats pels governs: l’educació. Al davant, dos-cents professors menys per a prop de dos mil alumnes més a la comarca, un ensenyament del català amenaçat pel Tribunal Constitucional, la “Llei Wert”… Com a mecanisme de protesta, manifestacions a plens dels ajuntaments, una cadena humana o una diada per l’ensenyament públic que va aplegar a més d’un miler de persones.

En Diego Herrera, portaveu d’Estafabanca Mataró demana al ple de l’ajuntament de Mataró que doni suport als afectats per les preferents. | Foto: JORDI BENÍTEZ

En Diego Herrera, portaveu d’Estafabanca Mataró demana al ple de l’ajuntament de Mataró que doni suport als afectats per les preferents. | Foto: JORDI BENÍTEZ

15.000 persones afectades per les preferents bancàries

Malauradament, Mataró és coneguda com a la ‘capital dels afectats per les participacions preferents’ Caixa Laietana –actualment fusionada amb Bankia- és la major responsable de fer contractes –normalment a persones grans ‘enganyades’ pel banquer de sempre, que actuava pressionat pels objectius de vendre el producte bancari- amb clàusules abusives i inintel·ligibles. Amb l’esclat de la crisi, molts afectats es van trobar que no només no podien recollir els seus beneficis, sinó que no podien recuperar els seus estalvis perquè estaven bloquejats. Prèviament a la fallida de Bankia, els banquers van perseguir telefónicament als afectats per bescanviar les seves participacions per accions bancàries. Va arribar el rescat financer, però el president de Caixa Laietana plegava amb una indeminització de 500.000 euros i un pla de pensions que li garantia 2 milions.

Estafabanca Mataró, l’associació d’afectats per les preferents a la ciutat, lluitaren amb les seves moltes accions i van aconseguir, el passat 12 d’abril, que l’Estat emplaçara a Bankia a fer un arbitratge per a tot el grup d’afectats, però encara corren el risc de perdre més del 60% dels seus estalvis.

La Dolors Carmona i en  Mounir Attou, invidents, abandonen la seu del BBVA després d’aconseguir aturar definitivament el seu desnonament. Prop d’un miler de persones van recolzar l’escarni de la PAH (14/11/2012)

La Dolors Carmona i en Mounir Attou, invidents, abandonen la seu del BBVA després d’aconseguir aturar definitivament el seu desnonament. Prop d’un miler de persones van recolzar l’escarni de la PAH (14/11/2012) | Foto: JORDI BENÍTEZ

Els escarnis de la PAH

Els barris més humils de Mataró pateixen sovint el drama dels desnonaments. La PAH, pot ser el moviment més actiu i organitzat de la ciutat, tracta que no s’executin, al menys sense una solució pels afectats. Lluny de causar-li mal, les últimes declaracions del govern del PP criminalitzant la Plataforma, aquestes han aconseguit que augmentés el suport rebut per part de la població. Més de 250 famílies ateses, més de 30 desnonaments aturats i una altra trentena de lloguers socials aconseguits ho demostren.

Enganxada de cartells pel dret a decidir sobre el propi cos a l’església de Santa Anna | FOTO: JORDI BENÍTEZ

Enganxada de cartells pel dret a decidir sobre el propi cos a l’església de Santa Anna. | Foto: JORDI BENÍTEZ

Dones valentes

Les estadístiques escolars postren un augment perillós de l’acceptació dels rols masclistes i autoritaris vers les dones que son vistos per molts joves com una cosa normal. Publicitat, moda, la pressió de l’esglèsia catòlica i els governs conservadors són els responsables. Les formacions politiques d’esquerres CUP, Revolta Global, Arran, Endavant i ICV han donat suport en més d’una ocasió a la causa igualitària, però són els grups de dones els que fan les tasques d’observatori i denúncia constant. ‘Maresme Feminista’ i A cavall de Forques van organitzar la primera marxa feminista de la ciutat i el col·lectiu ‘Dones reporteres de Mataró’ debat, des del 2008, la problemàtica del gènere femení en l’actualitat a la ràdio local.

La zona agrícola de les Cinc Sènies i la ciutat de Mataró al fons. | Foto: JORDI BENÍTEZ

La zona agrícola de les Cinc Sènies i la ciutat de Mataró al fons. | Foto: JORDI BENÍTEZ

Mataró no oblida l’ecologia

L’area periurbana de les Cinc Sènies és la més gran de la regió metropolitana de Barcelona i un dels pocs espais sense urbanitzar que queden a la costa del Maresme. Aquesta àrea agrícola ha sobreviscut amenaçada constantment per l’abandó dels pagesos en pro de la forta pressió urbanística i els primers projectes d’una línia orbital de ferrocarril. La CUP i els moviments socials van aconseguir, al 2005, que l’espai fos declarat no urbanitzable i avui Mataró és una ciutat puntera en valors cooperatius i de mercat de proximitat. El 2007, juntament amb l’associació ‘Som lo que sembrem’ , la CUP va aconseguir que el ple municipal declarés la ciutat i l’extensió de les Cinc Sènies, territori lliure de transgènics i aquest 2013, que l’ajuntament prohibeixi l’ús del Glifosat, un herbicida tòxic que s’utilitza per eliminar les males herbes a les zones verdes de la ciutat.

Milers de ciutadans sense por surten diàriament a moltes localitats com Mataró, surten al carrer diàriament per denunciar la corrupció dels governs i la 'dictadura del capital' | Foto: JORDI BENÍTEZ

Milers de ciutadans segueixen aconseguint drets a moltes localitats com Mataró, on es denuncia diàriament la corrupció dels governs i la dictadura dels mercats. | Foto: JORDI BENÍTEZ

__________

‘Moviments socials i reivindicatius a Mataró’ va ser el projecte final de Jordi Benítez, alumne del curs ‘Fotoperiodisme lliure 2012/2013’. Clica aqui si vols veure tots els projectes que l’alumnat va presentar.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

[CASTELLANO]

LA CAPITAL DE COMARCA DEL MARESME, CON 122000 HABITANTES, ES UNA CIUDAD LLENA DE MAREAS DIARIAS DE CIUDADANOS QUE EXIGEN EL FIN DE LA CORRUPCIÓN Y EL INICIO DE LAS POLÍTICAS SOCIALES. MUCHAS CIUDADES COMO ÉSTA LUCHAN LOCALMENTE. ASÍ LO CONSIGUEN.

ASAMBLEA AMARILLA

Grupos de alumnos, profesores y asociaciones de padres y madres (AMPA) formaron en Mataró la ‘asamblea amarilla’ hace más de dos años a consecuencia de los recortes en uno de los sectores más castigados por los gobiernos: la educación. Enfrente, doscientos profesores menos para cerca de dos mil alumnos más en la comarca, una enseñanza del catalán amenazada por el Tribunal Constitucional, la «Ley Wert»... Como mecanismo de protesta, manifestaciones en plenos de los ayuntamiento, una cadena humana o una jornada por la enseñanza pública que unió a más de mil personas.

15000 AFECTADOS POR LAS PREFERENTES

Desgraciadamente, Mataró es conocida como la ‘capital de los afectados por las participaciones preferentes’. Caixa Laietana -actualmente fusionada con Bankia- es la mayor responsable de hacer contratos -normalmente a personas mayores ‘engañadas’ por el banquero de siempre, que actuaba presionado por los objetivos de vender el producto bancario- con cláusulas abusivas e ininteligibles. Con el estallido de la crisis, muchos afectados se encontraron con que no sólo no podían recoger sus beneficios, sino que no podían recuperar sus ahorros porque estaban bloqueados. Previamente a la caída de Bankia, los banqueros persiguieron telefónicamente a los afectados para cambiar sus participaciones por acciones bancarias. Llegó el rescate financiero, pero el presidente de Caixa Laietana acababa su contrato con una indemnización de medio millón de euros y un plan de pensiones que le garantizaba dos.

Estafabanca Mataró, la asociación de afectados por las preferentes de la ciudad, luchó con sus muchas acciones para conseguir, el  pasado 12 de abril, que el Estado emplazara a Bankia a hacer un arbitraje para todo el grupo de afectados, que sin embargo todavía corren el peligro de perder el 60% de sus ahorros.

LOS ESCRACHES DE LA PAH

Los barrios más humildes de Mataró sufren a menudo el drama de los deshaucios. La PAH, quizá el movimiento más activo y organizado de toda la ciudad, trata de que no se ejecuten, al menos sin una solución para los afectados. Lejos de perjudicarle, las últimas declaraciones del gobierno del PP criminalizando a la Plataforma, éstas han conseguido que aumentase el apoyo recibido por parte de la población. Más de 250 familias atendidas, más de 30 deshaucios paralizados y otra treintena de alquileres sociales conseguidos lo demuestran.

MUJERES VALIENTES

Las estadísticas escolares demuestran un peligroso aumento de la aceptación de los roles machistas y autoritarios contra las mujeres que son vistos por muchos jóvenes con normalidad. Publicidad, moda, la presión de la Iglesia y los gobiernos conservadores son los responsables. Las formaciones políticas de izquierdas CUP, Revolta Global, Arran, Endavant e ICV han apoyado en más de una ocasión la causa igualitaria, pero son los grupos de mujeres los que hacen la tarea de observatorio y denuncia constante. ‘Maresme Feminista’ i ‘A cavall de forques’ organizaron la primera marcha feminista de la ciudad y el colectivo ‘Dones reporteres de Mataró’ debate, desde el 2008,  la problemática de género femenino en la radio local.

MATARÓ NO OLVIDA LA ECOLOGIA

El área periurbana ‘Cinc sènies’ es la más grande de la región metropolitana de Barcelona y uno de los pocos espacios sin urbanizar que quedan en la costa del Maresme. Este área agrícola ha sobrevivido amenazada constantemente por el abandono de los agricultores en pro de la fuerte presión urbanística y los primeros proyectos de una línea orbital de ferrocarril. La CUP y los movimientos sociales consiguieron, en 2005, que el espacio fuera declarado  no urbanitzable y hoy Mataró es una ciudad puntera en valores cooperativos y de mercado de proximidad. En 2007, junto con la asociación ‘Som lo que sembrem’ (Somos lo que sembramos), la CUP consiguió que el pleno municipal declarase la ciudad y la extensión ‘Cinc sènies’ territorio libre de transgénicos y este 2013, que el ayuntamiento prohibiese el uso del Gilfosat, un herbicida tóxico que se utiliza para eliminar las malas hierbas de las zonas verdes de la ciudad.

___

‘Movimientos sociales y reivindicativos en Mataró’ fue el proyecto final de Jordi Benítez, alumno del curso ‘Fotoperiodismo libre 2012/2013’. Clica aquí si quieres ver todos los proyectos que el alumnado presentó.

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 0 Flares ×

About Alumnos DateCuenta

Somos una entidad sin ánimo de lucro dedicada al mundo de la comunicación libre cuya escuela sirve como fuente de financiación de sus proyectos. Queremos revolucionar la enseñanza de las materias de la comunicación gráfica y escrita: nos autogestionamos, somos prácticos, económicos y ponemos el componente humano por encima de todo. Este artículo ha surgido de la tutorización a su autor/a.

Comentarios